menu

Krylan | Krzysztof Koperkiewicz

Blog

Ilustracja posta 45

Zanim pożegnamy Google+...

2019-02-04 / Inne / Komentarze (0) / Wyświetleń: 78

W zeszłym roku Google zapowiedziało zamknięcie swojego portalu społecznościowego. Obecnie wysyła mailowe powiadomienia do swoich użytkowników z instrukcjami, co mogą zrobić, zanim ich treści zostaną usunięte.

Serwis społecznościowy od Google wystartował w 2011 roku i miał być konkurencją dla Facebooka czy Twittera. Nie było jednak widać specjalnego zainteresowania usługą wśród użytkowników i nierzadko stawał się obiektem żartów. Ja sam odpuściłem sobie korzystanie z niego, głównie z powodu brakującej mi na nim treści jak i tego, że korzystało się z niego niewygodnie. W październiku zeszłego roku gigant ogłosił, że wersja konsumencka serwisu zostanie zamknięta pod koniec sierpnia 2019. Powodem miało być niskie zainteresowanie usługą i zbyt kosztowne jej utrzymanie. Nie byłoby w tym nic dziwnego, ponieważ Google jest znane z tego, że porzuca swoje produkty i usługi, które nie cieszyły się popularnością (a tych było całkiem nie mało). W tym samym czasie jednak wychodziły na jaw informacje o wyciekach danych, gdzie developerzy mogli przy pomocy API odczytać z konta dane, które oznaczone były jako ukryte. W międzyczasie odkryto jeszcze inny błąd, przez który prawdopodobnie przyśpieszono proces i zapowiedziano zamknięcie usługi wcześniej niż planowano, w kwietniu 2019.

Co teraz będzie? Google informuje, że przed usunięciem danych, co nastąpi 2 kwietnia 2019, użytkownicy mogą je pobrać korzystając z opcji "Pobierz swoje dane". Dlatego jeśli korzystaliście z serwisu społecznościowego i te dane są dla Was ważne, macie czas, żeby je zarchiwizować.

Mnie jednak, jako developera jak i użytkownika, interesowała inna kwestia: co się stanie z opcją logowania na innych stronach przez G+? W mailu możemy znaleźć wyjaśnienie, że "w nadchodzących tygodniach przyciski te przestaną działać". Twórcy stron mogą je ponoć zastąpić przyciskiem logowania za pomocą ogólnego konta "Google", jednak podejrzewam, że muszą to zrobić ręcznie, dlatego możliwe, że jeśli ktoś logował się jedynie poprzez serwis społecznościowy, może mieć problem z dostaniem się do swojego konta. Co więcej, moduł komentarzy Google+ także zostanie wyłączony: w Bloggerze 4 lutego, natomiast na pozostałych stronach do 7 marca, z kolei 2 kwietnia treść komentarzy będzie usuwana. Jeśli korzystaliście z tych opcji, pamiętajcie o zapewnieniu alternatywy.

Wszyscy developerzy korzystający z API Google+ lub przycisku logowania za pomocą tej społecznościówki, mogą dowiedzieć się więcej o tym, co można dalej zrobić: https://developers.google.com/+/api-shutdown

Co sądzicie o tych zmianach? Czy korzystaliście z serwisu Google+ i w jakiś sposób to zamknięcie Was dotyczy? Dajcie znać w komentarzach


Poprzedni post
Darmowe prywatne repozytoria na Githubie!
Następny post
Beztroski kemping #1 – Recenzja mangi

Komentarze

Wygląda na to, że nic tu nie ma :<

Dodaj komentarz